Üveg vagy polikarbonát?

üregkamrás polikarbonát fa szerkezettel előtető keretben

Az építkezések során számtalan minőségi és ár kérdést kell eldönteni az építtetőnek


20-25 évvel ezelőtt még a lakosság nem ismerte a polikarbonátot Magyarországon. Így egyszerű volt a döntés. Manapság viszont számtalan kérdést kell megvizsgálnunk ahhoz, hogy a megfelelő döntést tudjuk meghozni.

Sokan ragaszkodnak az üveghez, mivel az egy hagyományos, megbízható, rendkívül esztétikus termék. Azonban a mai építőipari trendek nem csak a rövid kivitelezési határidők miatt, hanem a költségtakarékos megoldások végett is előnyben részesítik a könnyű, gyorsan építhető szerkezeteket. Míg az üvegnél egy robosztus szerkezetet kell biztosítanunk a nagy súly miatt (30-40 kg/m2), addig a polikarbonát esetében (1,7-3,5 kg/m2) egy esztétikus, filigrán szerkezet is elegendő.

A szerkezetek költsége nyilván súlyarányos, szóval az üveg alá szükséges tartók 2-3-szor nagyobb költséget eredményeznek

A polikarbonát lemezek óriási előnye nem csak maga a súly, hanem az anyagából fakadó azon tulajdonsága is, hogy rugalmassága miatt együtt mozog a szerkezettel. Sajnos számtalan esetben találkozunk azzal a problémával, hogy a jól megépített szerkezet vetemedése miatt az üveg megfeszül és elpattan. Ebben az esetben hiába cseréljük ki az üveget, a szerkezet dilatációja és csavarodása miatt újra és újra ugyanaz az üveg pattan el.

A szerkezet árában tapasztalható jelentős árkülönbség megismétlődik a bevilágító felületnél is. Mivel az üveg fej fölötti beépítésénél kötelező a biztonsági, ragasztott üveg használata a törés során okozott sérülések elkerülése miatt, addig a polikarbonát az anyagából fakadó törhetetlenségével alapból nyújtja számunkra ezt a védelmet.

Kezdetekben még a hőszigetelés volt a legnagyobb előnye az üvegnek, ma már a lemezek vastagságának növelésével és a belső kamrák sűrítésével, hasonló szigetelési értékeket tudunk elérni. Fontos kérdés ezeknél a tetőknél, hogy a nyári nagy melegben is komfortosan érezzük magunkat alatta. Néhány éve kapható már a hővisszaverő felülettel ellátott polikarbonát is, ami a hő 60 %-os visszaverését úgy biztosítja számunkra, hogy közben csupán néhány százalékos fényveszteséget kell csak elszenvednünk.

Mindezeket összevetve megállapíthatjuk, hogy a polikarbonáttal borított tetőknél egy gyorsabb, jelentősen olcsóbb, hosszú ideig stabil és gondozásmentes szerkezetet tudunk megvalósítani, ami biztosítja számunkra gondtalan, nyugodt pihenést.
Cikkben előforduló termékek

üregkamrás polikarbonát lemez

üregkamrás polikarbonát lemez

Brett Martin
3.990 Ft +Áfa -tól / m2Részletek

 • Légkamrás polikarbonát

  Üregkamrás vagy más néven légkamrás, UV álló, tartós, könnyen megmunkálható polikarbonát lemez, melyet teraszok, előtetők, télikertek fedéséhez, oldalbevilágítók kialakításához, régi kopolit üveg kiváltásához ajánlunk. Raktárkészletünkről széles méretválasztékkal várjuk Önöket víztiszta, opál és bronz színekkel.További színek egyedi rendelés alapján elérhetők.

  Tovább »

 • Tömör polikarbonát lemez

  Tiszta, átlátszó, üvegszerű anyag, mely 200x nagyobb ütésállóságot biztosít, mint az üveg, miközben súlya mindössze a fele az üvegnek.  Ez az UV védelemmel ellátott, nehezen törhető, hidegen hajlítható anyag sokoldalúan alkalmazható kültéren, felülvilágítónak, medence téliesítéshez, belsőépítészeti és reklámipari felhasználásra, illetve olyan helyen, ahol biztonsági üveg alternatívákat keresnek, pl. munkagép védelem.

  Tovább »

 • Polikarbonát trapézlemez

  Hullámosított polikarbonát lemezeinket elsősorban tető-felső bevilágítónak vagy függőleges oldalbevilágítók kialakításához ajánljuk. Erős ütésállóság, magas optikai tisztaság és kiváló fényáteresztés kominációja jellemzi, ezért ajánljuk ipari, mezőgazdasági, kertészeti, szabadidős alkalmazásokhoz. Kreatív belsőépítészeti megoldások és a manapság oly népszerű DIY kivitelezések esetén felhasználási területei kifogyhatatlanok !

  Tovább »

Hasznos cikkek

2024.04.11
Itt a tavasz: üregkamrás polikarbonát barkácsoláshoz

A kis házikók nem igényelnek karbantartást, a polikarbonát anyag UV-védelemmel van ellátva, tartós, stabil, hosszú életű anyag.

BŐVEBBEN

2023.11.28
Eső elleni védelem polikarbonátból


Teraszunk megfelelő kialakítása, fedése, jelentősen befolyásolja az ott eltöltött idő mennyiségét és minőségét.

BŐVEBBEN

2023.10.26
Hogyan szereljünk polikarbonátot szakszerűen?


Bemutatjuk, hogyan tudja ön is szakszerűen beszerelni a polikarbonátot, milyen anyagokra és szerszámokra van ehhez szüksége.

BŐVEBBEN