Kánikula ellen polikarbonát!

Számos tévhit kering az internetes fórumokban, mely szerint “ a polikarbonát fedés alatt elviselhetetlen hőség van”, “a polikarbonát miatt teljesen befülled a levegő”, “nyáron elviselhetetlenül tűz a nap a polikarbonátos teraszra”. A teraszok fedésénél minden esetben kalkulálni kell az üvegházhatással, amennyiben bevilágító felület kerül beépítésre.


polikarbonát előtető almumínium szerkezet kialakítás

EZ ÓRIÁSI TÉVEDÉS! Itt az ideje, hogy eloszlassuk ezeket a régi, téves nézeteket.

Teraszok esetében mindig meg kell vizsgálni, hogy milyen tájolású a terület?

  • Északi és keleti tájolás esetén valóban célszerű lehet egy víztiszta lemezt választani, hogy minél több fényt juttassunk a fedett terasz mögötti helységekbe.
     
  • Déli és nyugati fedéseknél azonban valóban komoly gondot okozhat a több órán át támadó napsütés.

Az tény, hogy amennyiben egy zárt helység tetején 30 %-nál nagyobb bevilágító felület van, ott kalkulálni kell az üvegházhatás problémájával.

polikarbonát előtető fa szerkezet teljesen befedett terasz


Mit tehettünk ellene korábban?

  • Zárt, nem fényáteresztő felületet építettünk, a tető 70 %-ára.
    Ennek hátránya, hogy kevesebb fény jut a teraszunkra és a terasz mögött elterülő szoba sajnos mindenképpen nagyon sötét lesz. Ez főként a fényszegényebb téli hónapokban kellemetlen, akár mentális egészségünkre is negatív hatással lehet.
     
  • Utólagos árnyékolástechnikát építettünk be, az üvegfelület alá, vagy felé. A tető fölötti árnyékolás jellemzően nagyon gyorsan elkoszolódik, rendkívül nehéz a kezelése, mozgatása, így az egész szerkezet fenntartása és karbantartása időigényes feladat. A tető alatti takarás egy esztétikus, jó megoldás, de egyrészről szintén nehezen oldható meg a mozgatása, másrészről a hőt már beengedtük a tető alá, így csak részleges megoldást jelent.
Az sem elhanyagolható tény, hogy ezek a megoldások mind jelentős anyagi terhet jelentenek a tulajdonosoknak.

A problémára megoldást találni a polikarbonát gyártók számára is kiemelt feladat volt.

Régen a polikarbonát gyártók úgy próbáltak segíteni a fentebb taglalt problémán, hogy opál granulátumot kevertek anyagaikba és ezzel a hő 30 %-át képes volt az anyag visszaverni. Ennek a megoldásnak egyetlen hátránya van, az opál lemezek a fény jelentős részét is elveszik a területről. Egy 10 mm vastag lemeznél az adatok a következő képen alakulnak:

  • Víztiszta lemez fényáteresztése : 74 %
     
  • Opál lemez fényáteresztése : 34 %
Jól látható tehát, hogy az opál lemez 30 %-os hővisszaverő képessége drasztikus kompromisszummal, a fényvesztés elfogadásával jár.

Ezért találtuk fel a hővisszaverős bevonatú polikarbonátot!

5 évvel ezelőtt a gyártónk kifejlesztett egy új eljárást, mely során megalkotta a Perlescent (gyöngyház)nevű anyagunkat.
Ez a termék a 10 mm vastag lemezek esetében 60 %-os fényáteresztés mellett, megközelítőleg 60 %-os hővisszaverést biztosít.
Ma már nem lehet kérdés, hogy egy dél, dél-nyugati vagy nyugati tájolású tető esetében vétek nem ezt a megoldást választani.
Nagyon fontos, hogy a rendkívül kedvező műszaki adatok mellett a pénztárcánkat is kíméli ez a megoldás, mivel négyzetméterenként mindössze néhány száz forintból megoldhatóvá vált az üvegházhatás elleni védekezés, míg a más típusú megoldások jellemzően sok ezer, de akár több tízezer forintba is kerülhetnek négyzetméterenként.




Cikkben előforduló termékek

üregkamrás polikarbonát lemez

üregkamrás polikarbonát lemez

Brett Martin
3.990 Ft +Áfa -tól / m2



Részletek

  • Légkamrás polikarbonát

    Üregkamrás vagy más néven légkamrás, UV álló, tartós, könnyen megmunkálható polikarbonát lemez, melyet teraszok, előtetők, télikertek fedéséhez, oldalbevilágítók kialakításához, régi kopolit üveg kiváltásához ajánlunk. Raktárkészletünkről széles méretválasztékkal várjuk Önöket víztiszta, opál és bronz színekkel.További színek egyedi rendelés alapján elérhetők.

    Tovább »

  • Tömör polikarbonát lemez

    Tiszta, átlátszó, üvegszerű anyag, mely 200x nagyobb ütésállóságot biztosít, mint az üveg, miközben súlya mindössze a fele az üvegnek.  Ez az UV védelemmel ellátott, nehezen törhető, hidegen hajlítható anyag sokoldalúan alkalmazható kültéren, felülvilágítónak, medence téliesítéshez, belsőépítészeti és reklámipari felhasználásra, illetve olyan helyen, ahol biztonsági üveg alternatívákat keresnek, pl. munkagép védelem.

    Tovább »

  • Polikarbonát trapézlemez

    Hullámosított polikarbonát lemezeinket elsősorban tető-felső bevilágítónak vagy függőleges oldalbevilágítók kialakításához ajánljuk. Erős ütésállóság, magas optikai tisztaság és kiváló fényáteresztés kominációja jellemzi, ezért ajánljuk ipari, mezőgazdasági, kertészeti, szabadidős alkalmazásokhoz. Kreatív belsőépítészeti megoldások és a manapság oly népszerű DIY kivitelezések esetén felhasználási területei kifogyhatatlanok !

    Tovább »

Hasznos cikkek

2024.04.11
Itt a tavasz: üregkamrás polikarbonát barkácsoláshoz

A kis házikók nem igényelnek karbantartást, a polikarbonát anyag UV-védelemmel van ellátva, tartós, stabil, hosszú életű anyag.

BŐVEBBEN

2023.11.28
Eső elleni védelem polikarbonátból


Teraszunk megfelelő kialakítása, fedése, jelentősen befolyásolja az ott eltöltött idő mennyiségét és minőségét.

BŐVEBBEN

2023.10.26
Hogyan szereljünk polikarbonátot szakszerűen?


Bemutatjuk, hogyan tudja ön is szakszerűen beszerelni a polikarbonátot, milyen anyagokra és szerszámokra van ehhez szüksége.

BŐVEBBEN