Előtető követelmények - A minőség, garancia a biztonságra

Egy biztonságos és időtálló polikarbonát előtető tervezésénél kiemelt figyelmet kell fordítani a magyarországi időjárási viszonyokra.

Sok tényezőre kell figyelni annak érdekében, hogy a szerkezet minden követelménynek megfeleljen. Néhányan úgy gondolják, hogy bármilyen polikarbonát alkalmas ennek a megvalósítására. Sajnos nem.


nem megfelelő tábla használata előtetőnek

Egyre több helyen lehet találkozni olyan komplett előtető akciókkal, amelyek csak 6 mm vastag üregkamrás polikarbonát lemezt tartalmaznak. Ha megnézzük ezeknek a tábláknak az adatlapjait a következőket tapasztalhatjuk.
  • Ellenállás lefelé irányuló tehernek 1200-as megfelelőséggel kalkulálva. Ez a lefele irányuló hóterhet és a lefele irányuló szélteher számítást és szélnyomást jelenti.
  • Viszont az Ellenállás felfelé irányuló tehernek csak 500-as értéket bír a lemez. Ez a felfelé irányuló széltehernek nagyon kevés, ugyanis ez azt jelenti, hogy az 500-as értékkel kb. csak 51 km/órás szélterhet bír ki az előtető egy esetleges szélszívásnál.
Ahogy a világban, úgy Magyarországon is, a klímaváltozás miatt egyre nagyobb hőmérsékletkülönbséggel járó időjárási viszonyok alakulnak ki. Ahogy a hírekben is hallható, évente többször is figyelmeztetnek az akár 80 – 110 km / órás szelekre.
Ha ilyen széllöketből kap majd egy ilyen tető, akkor nagy valószínűséggel a szél szívóhatása ki fogja tépni a 6 mm-es polikarbonát lemezeket a tartókból.

Egy példa az időjárás figyelembevételére

Ha egy vékony papírlapot az asztalra fektetünk és fentről ráfújunk (lefele irányuló szélnyomás), az asztal, mint alsó „tartó” megtartja a papírt, ami ebben az esetben nem tud benyomódni. Viszont ha oldalról vagy alulról kapná ezt a szelet (felfelé irányuló szélteher), akkor az felemelkedne és arrébb repülne.

Az évente 2 – 3 alkalommal megjelenő vihar, fákat és háztetőket is megrongál, amik sokkal stabilabbak és nagyobb tömegűek, mint egy 6 mm-es, vékony polikarbonát lemez. A lökéshullám nagy veszélyt jelent mind a személy, mind a környező tárgyak (pl.: ház, ablak, közelben lévő autó) tekintetében. Ilyenkor lehet, hogy a vihar után a szomszédból kell visszahozni a polikarbonát lemezeket, nem beszélve az ott keletkezett anyagi károk megtérítéséről.

Az erős szélen kívül más időjárási tényező is ellensége lehet a vékony, 6mm-es polikarbonát tetőnek - méghozzá a jég! Jégesőből, egyre nagyobb méretben aláhulló jégdarabokból az elmúlt években sem volt hiány. 

Fenti indokok miatt a 6 mm-es lemezeket felületek védésére, beltérre, burkolásokra ajánlja a gyártó, de előtetőnek soha!

Fontos tudni, hogy a 6 mm-es lemezzel burkolt rendszerek másik hátránya, hogy a későbbiek folyamán egy esetleges fejlesztéskor, a régi alapszerkezetbe vastagabb lemez már nem építhető be, mert a profilok nem alkalmasak erre. Így az egész tetőhöz tartozó vázszerkezet cserére szorul és a régi, roncsolással járó rögzítési pontok a későbbiek folyamán látszani fognak vagy javításra szorulnak.

Ebből adódóan az 1998-ban alakult Schnaider Polymetall Kft. előtetőnek minimum a 10 mm vagy nagyobb vastagságú polikarbonát lemezeket ajánlja és forgalmazza.

A minőség, garancia a biztonságra
  • Légkamrás polikarbonát

    Üregkamrás vagy más néven légkamrás, UV álló, tartós, könnyen megmunkálható polikarbonát lemez, melyet teraszok, előtetők, télikertek fedéséhez, oldalbevilágítók kialakításához, régi kopolit üveg kiváltásához ajánlunk. Raktárkészletünkről széles méretválasztékkal várjuk Önöket víztiszta, opál és bronz színekkel.További színek egyedi rendelés alapján elérhetők.

    Tovább »

  • Tömör polikarbonát lemez

    Tiszta, átlátszó, üvegszerű anyag, mely 200x nagyobb ütésállóságot biztosít, mint az üveg, miközben súlya mindössze a fele az üvegnek.  Ez az UV védelemmel ellátott, nehezen törhető, hidegen hajlítható anyag sokoldalúan alkalmazható kültéren, felülvilágítónak, medence téliesítéshez, belsőépítészeti és reklámipari felhasználásra, illetve olyan helyen, ahol biztonsági üveg alternatívákat keresnek, pl. munkagép védelem.

    Tovább »

  • Polikarbonát trapézlemez

    Hullámosított polikarbonát lemezeinket elsősorban tető-felső bevilágítónak vagy függőleges oldalbevilágítók kialakításához ajánljuk. Erős ütésállóság, magas optikai tisztaság és kiváló fényáteresztés kominációja jellemzi, ezért ajánljuk ipari, mezőgazdasági, kertészeti, szabadidős alkalmazásokhoz. Kreatív belsőépítészeti megoldások és a manapság oly népszerű DIY kivitelezések esetén felhasználási területei kifogyhatatlanok !

    Tovább »

Hasznos cikkek

2024.04.11
Itt a tavasz: üregkamrás polikarbonát barkácsoláshoz

A kis házikók nem igényelnek karbantartást, a polikarbonát anyag UV-védelemmel van ellátva, tartós, stabil, hosszú életű anyag.

BŐVEBBEN

2023.11.28
Eső elleni védelem polikarbonátból


Teraszunk megfelelő kialakítása, fedése, jelentősen befolyásolja az ott eltöltött idő mennyiségét és minőségét.

BŐVEBBEN

2023.10.26
Hogyan szereljünk polikarbonátot szakszerűen?


Bemutatjuk, hogyan tudja ön is szakszerűen beszerelni a polikarbonátot, milyen anyagokra és szerszámokra van ehhez szüksége.

BŐVEBBEN