Az olcsóbb drágább - már rövid távon is

Hogyan válasszuk ki a megfelelő üregkamrás polikarbonátot ?

Ilyenkor tavasszal a nagy barkácsáruházak, építőanyagokkal foglalkozó cégek kedvelt „csali terméke” az üregkamrás polikarbonát. Egy reklám újságban megjelent csábító fotó és egy hozzá párosított akciós ár hamar vásárlásra csábítja a teraszát, kocsibeállóját befedni tervező vásárlókat.


gyöngyház hővisszaverős polikarbonát előtető alumínium szerkezet

 

Amikor anyagválasztás területén a polikarbonát mellett döntünk, mindig gondoljuk át azt is, hogy milyen színűt választunk és ami talán még ettől is fontosabb, hogy milyen technikai jellemzőkkel bíró, milyen minőségű, garancia idejű terméket vásároljunk.

Amennyiben az üregkamrás polikarbonát lemez mellett döntünk, különböző megjelölésekkel/jelzőkkel találkozhatunk, melyek jelentésével érdemes tisztában lenni.

 • előtetőhöz leggyakrabban használt „normál” üregkamrás polikarbonát lemezek adatai:

  10 mm vastagságú:
  • falak száma: 4
  • súly: 1,7 kg/m2
  • k-érték: 2,5 W/m2K
  • színek: víztiszta, opál, bronz, gyöngyház
          16 mm vastagságú:
 • falak száma: 7
 • súly: 2,7 kg/m2
 • k-érték: 1,9 W/m2K
 • színek: víztiszta, opál, bronz, gyöngyház
 • könnyített” : kevesebb alapanyag felhasználásával készült, így a fizikai behatásoknak ( pl. jégeső ) kevésbé áll ellen.
 • ECO" : újrahasznosított alapanyagból készült.
 • UV-védelem”: vagy a felületén (egyoldali, kétoldali védett), vagy anyagában védett lemez.
 • átlátszó fóliás: általában márkajelzést nélkülöző, gyártó megnevezés nélküli lemez, melyről nem megállapítható a lemez származása és tulajdonságai.
  Ezért nem lehetünk biztosak abban. hogy a beépítési célnak (UV-védelem, tartósság) megfelelnek.

 

Fontos: A kevesebb, vagy gyengébb minőségű alapanyagból készült polikarbonát lemez élettartama, tartóssága sokkal rövidebb lehet, mint a minőségi termékeké !

 

Az UV-védelem nélküli lemez néhány év alatt elszíneződik, berepedezik és cserére szorul. Tehát hosszútávon az OLCSÓBB DRÁGÁBB !


gyenge minőségű UV védelem nélküli polikarbonát

A képet mi készítettük egy névtelen gyártó termékéről, melyet pár év után cserélni kellett. A képen jól látszik, hogy a gyengébb minőségű, UV-védelem nélküli polikarbonát lemez alkalmazásakor már 2-3 év után komoly esztétikai és minőségi problémák jelentkeznek. Az erős napfényt egyáltalán nem bírta, mivel nem volt megfelelő UV védelemmel ellátva, a fehér színét csak a tartóléc alatt őrizte meg, a többi részein elsárgult, elszineződött, a szennyeződést magába szívta. Az anyag elgyengült, így már az esőnek sem tudott megfelelően ellenállni, berepedezett, részeken kitöredezett.

 

Ugye Ön is szertné megelőzni a hasonló korai értékvesztést ?!

 

Válassza akkor inkább Ön is a kiváló minőségű Marlon polikarbonát lemezünket, melyekre a Brett Martin 10 év UV garanciát  vállal, az anyag élettartama pedig akár 15-20 év is lehet.


faszerkezet polikarbonát teővel terasz fedés
Cikkben előforduló termékek

üregkamrás polikarbonát lemez

üregkamrás polikarbonát lemez

Brett Martin
4.870 Ft +Áfa -tól / m2Részletek

 • Légkamrás polikarbonát

  Üregkamrás vagy más néven légkamrás, UV álló, tartós, könnyen megmunkálható polikarbonát lemez, melyet teraszok, előtetők, télikertek fedéséhez, oldalbevilágítók kialakításához, régi kopolit üveg kiváltásához ajánlunk. Raktárkészletünkről széles méretválasztékkal várjuk Önöket víztiszta, opál és bronz színekkel.További színek egyedi rendelés alapján elérhetők.

  Tovább »

 • Tömör polikarbonát lemez

  Tiszta, átlátszó, üvegszerű anyag, mely 200x nagyobb ütésállóságot biztosít, mint az üveg, miközben súlya mindössze a fele az üvegnek.  Ez az UV védelemmel ellátott, nehezen törhető, hidegen hajlítható anyag sokoldalúan alkalmazható kültéren, felülvilágítónak, medence téliesítéshez, belsőépítészeti és reklámipari felhasználásra, illetve olyan helyen, ahol biztonsági üveg alternatívákat keresnek, pl. munkagép védelem.

  Tovább »

 • Polikarbonát trapézlemez

  Hullámosított polikarbonát lemezeinket elsősorban tető-felső bevilágítónak vagy függőleges oldalbevilágítók kialakításához ajánljuk. Erős ütésállóság, magas optikai tisztaság és kiváló fényáteresztés kominációja jellemzi, ezért ajánljuk ipari, mezőgazdasági, kertészeti, szabadidős alkalmazásokhoz. Kreatív belsőépítészeti megoldások és a manapság oly népszerű DIY kivitelezések esetén felhasználási területei kifogyhatatlanok !

  Tovább »

Hasznos cikkek

2022.09.15
Melyik színt válasszam?


Rengeteg alternatíva lehetséges a polikarbonátok terén. Szeretnénk bemutatni, hogy melyik szín esetében milyen előnyökkel és hátrányokkal kell számolnunk.

 

BŐVEBBEN

2022.09.04
Üveg vagy polikarbonát?


20-25 évvel ezelőtt még a lakosság nem ismerte a polikarbonátot, így egyszerű volt a döntés. Manapság viszont számtalan kérdést kell megvizsgálnunk!

BŐVEBBEN

2022.08.09
Miért pont ezt a polikarbonátot !?

Az olcsó polikarbonát gyakran drága. Ne válasszony könnyített anyagot, elmondjuk azt is, hogy miért!

BŐVEBBEN